KOIRATOIMINTA

 

Koirat ovat olleet iso osa elämääni vuodesta 1995 alkaen. Siitä lähtien olen päässyt tutustumaan ja hankkimaan kokemuksia eri koiraroduista ja koiraharrastuslajeista – ollen sekä itse koulutettavana että itse kouluttajana. Koirien kanssa treenaaminen on mielestäni mielenkiintoinen ja haastava harrastus erityisesti sen vuoksi, ettei koira eikä ohjaaja ole koskaan valmis.

 

Eniten olen touhunnut jälkikoirien parissa: se oli pääasiallisena leipälajinani vuoteen 2008 asti. Jäljestyksen lisäksi olen ollut mukana henkilö- ja esine-etsintätoiminnassa sekä jonkin verran myös maalimies- ja suojelukoiratoiminnassa. Kaiken kaikkiaan tykkään koiralajeista, joissa voi treenata koiran kanssa kahdestaan.

 

 

Vuodesta 2008 alkaen leipälajini on muuttunut touhuamiseen eri hajumaailmojen kanssa. Tosin jo jälkikoulutuksessa ominaishaju oli keskeisessä roolissa, mutta nykyisin toimintaympäristö on täysin erilainen ja vaatii koiralta kovaa keskittymistä ja toimintakykyä ja koiralle opetettavat / opetetut hajut vaativat koiralta erityistä hajun erottelukykyä.

 

Metsästyskoirapuolella olen ollut aktiivisena vuodesta 2000 alkaen. Minulla on ollut mahdollisuus suuren riistan pyyntiin hyvän ystäväni Taiston kasvattamilla erinomaisilla norjanharmaahirvikoirilla. Hirven- ja karhunpyynti ovat tärkeimpiä metsästykseen liittyviä harrastuksiani; metsästyksen lisäksi osallistun molempaan lajiin myös palkintotuomarina vuosittain.

 

 

Hirven- ja karhunpyynnin rinnalla ajokoiratoiminnasta on tullut tärkein harrastus minulle. Se vie tällä hetkellä suurimman osan vapaa-ajastani. Ajokoiratoimintani alkoi pyytämällä jäniksiä Taiston isän Niilon suomenajokoirauroksella Rikulla, jota sain käyttää metsässä kuin omaani. Jo tuolloin minulle muodostui jonkinlainen ajatus siitä, millainen on hyvä suomenajokoira. Riku omasi huikean metsästysinnon lisäksi huipun luonteen sekä terveen ja kestävän rakenteen, minkä ansiosta se ajoi jänistä vielä 13 vuoden iässä.

 

 

Ajokoiraharrastukseni sai tuulta purjeisiin toden teolla, kun hankin ensimmäisen oman suomenajokoirani Hillan. Hankin Hillan lähinnä metsästyskäyttöön ja nopeasti huomasin Hillassa samoja ominaisuuksia kuin aikanaan Rikussa. Hauskana yksityiskohtana Hillan kanssa on ollut se, että Niilo ampui Hillalle ensimmäisen jäniksen. Hillan myötä kiinnostuin myös ajokoetoiminnasta. Hillan loistavan luonteen ja hyvien metsästysominaisuuksien myötä myös ajatus kasvatustoiminnasta heräsi pikku hiljaa.

 

 

 

Copyright © Kennel Mehtäpirun | All Rights Reserved |